Bănci și Asigurări

Deşi lira s-a prăbuşit cu 40% în 2018, Turcia s-a împrumutat de pe pieţele internaţionale, însă la preţuri mai mari

Deşi lira s-a prăbuşit cu 40% în 2018, Turcia s-a...

Autor: Catalina Apostoiu

18.10.2018, 00:04 414

Americanii au cumpărat cele mai multe obligaţiuni turceşti.

Turcia a trecut testul pieţelor internaţionale cu o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari în valoare de 2 miliarde de dolari, la numai câteva zile după ce Ankara a făcut eforturi să pună capăt conflictului cu Washingtonul prin eliberarea unui pastor american, relatează Financial Times. Investitorii americani au cumpărat cele mai multe bonduri la această licitaţie suprasubscrisă de trei ori. Trezoreria turcă a obţinut un randament al obligaţiunilor cu scadenţa la cinci ani de 7,5%, faţă de 6,2% cât a plătit în aprilie pentru eurobonduri pe 10 ani şi de 5,2% pentru eurobonduri pe 10 ani emise în ianuarie.

De asemenea, diferenţa dintre obligaţiunile turceşti a crescut de la 2,66 puncte procentuale în ianuarie la 4,47 puncte procentuale.

Turcia, care luptă să-şi consolideze poziţia pe latura finanţării externe pe fondul unei crize monetare de amploare, a anunţat că a primit oferte de 6 miliarde de dolari în cadrul vânzării titlurilor de datorie pe cinci ani.

Investitorii din SUA au constituit cel mai mare grup de cumpărători, reprezentând 60%, urmaţi de cei britanici. Investitorii turci au repre­zentat 5%. Investitorii au cerut o pri­mă mai mare decât în cazul tranzac­ţiilor încheiate la începutul acestui an.

Timothy Ash, strateg în cadrul Bluebay Asset Management, arată că guvernul turc va dori să vadă succesul emisiunii drept un „punct de turnură în cadrul crizei“, potrivit CNBC.

Turcia a desemnat Deutsche Bank, Goldman Sachs şi SocGen drept consultanţi în cadrul emisiunii, a treia din acest an.

Moneda şi obligaţiunile turceşti au avut puternic de suferit în ultimele luni pe fondul temerilor privind starea eco­no­miei ţării. Conflictul cu SUA din jurul pastorului american Andrew Brunson a dus la impunerea de sancţiu­ni asupra unor oficiali turci şi a declanşat vânzări masive ale monedei turceşti. „Ajustarea continuă a contului curent şi randamentele mai mari pari să fi determinat unii investitori să-şi îmbunătăţească percepţia asupra activelor turceşti“, spune Luis Costa, strateg în cadrul Citigroup, pentru Financial Times.

Potrivit acestuia, eliberarea pastorului american a reprezentat de asemenea un factor pozitiv.

ìTotuşi, atitudinea generală faţă de activele turceşti rămâne unul de prudenţă pe fondul condiţiilor macroeconomice dificile şi necesităţii ridicate de finanţare externî, adaugă Costa.

Economia de 880 miliarde de dolari a Turciei este împovărată de o datorie externă ce reprezintă aproximativ jumătate din PIB-ul acesteia. Inflaţia a urcat puternic la 24,5% în condiţiile în care prăbuşirea lirei a scumpit considerabil importurile.

Majorarea dobânzilor în septembrie a refăcut uşor încrederea, dar unii analişti au arătat că aceasta a venit prea târziu.

Recent, economia turcă a dat unele semne de reechilibrare. Contul curent a trecut pe excedent în august pentru prima dată în trei ani.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO