Bănci și Asigurări

Italienii de la Intesa Sanpaolo au primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea First Bank România de la fondul american de investiţii J.C. Flowers. După preluare, Intesa Sanpaolo Bank ar ajunge în top 10 cele mai mari bănci după active, cu o cotă de piaţă combinată de peste 2%

Italienii de la Intesa Sanpaolo au primit avizul...

Autor: Mircea Nica

08.05.2024, 00:06 473

În octombrie 2023, fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co a ajuns la un acord cu grupul italian Intesa Sanpaolo pentru ca Intesa să cumpere 99,98% din acţiunile First Bank România de la J.C. Flowers & Co.

Intesa Sanpaolo Bank a primit undă verde din partea Consiliului Con­curenţei pentru preluarea First Bank România, băncă deţinută de fondul american de investiţii J.C. Flowers, după ce americanii au scos la vânzare instituţia de credit încă din 2022.

„Consiliul Concurenţei a autori­zat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo intenţionează să preia First Bank. În urma analizei, Consiliul Con­curenţei a constatat că această o­peraţiune nu ridică obstacole semni­ficative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibili­ta­tea sa cu un mediu concurenţial nor­mal“, au transmis reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Fondul a­me­rican de investiţii care deţine First Bank România a scos la vânzare in­sti­tuţia de credit încă din anul 2022. În luna decembrie 2022, J.C.Flowers era la un pas să bată palma cu UniCredit, dar tran­zacţia a căzut pe ultima sută de metri. Ulterior, în pri­mă­vara anului 2023, procesul de vân­zare s-a reluat. First Bank are o co­tă de piaţă de 1,1% şi active de 8 mld. lei, însemnând circa 1,6 mld. euro, iar în anul 2022 ocupa locul 15 la nivelul întregului sistem bancar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO