Bănci și Asigurări

Semnal de scumpire a creditelor. Dobânda Robor a urcat la maximul ultimelor patru luni

Semnal de scumpire a creditelor. Dobânda Robor a urcat...

Autor: Ciprian Botea

28.08.2015, 00:07 5182

Dobânda Robor la 3 luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor accesate de persoanele fizice, a urcat ieri la 1,43% pe an, un maxim al ulti­melor patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară.

Creşterea procentuală din ultimele două săptămâni este de circa 8% (0,1 punc­te procentuale), dar având în ve­dere nivelul redus al dobânzilor la cre­dite, cel puţin la creditele imobi­lia­re, chiar şi o mişcare redusă a costului lei­lor are impact la nivelul ratelor plătite de clienţi.

De exemplu, creşterea cu 0,2 punc­te procentuale a dobânzii înseamnă un plus la rata lunară plătită de un client cu un credit imobiliar de 250.000 de lei pe 30 de ani de circa 30 de lei. Cei câ­teva sute de mii de clienţi cu credite imo­biliare în lei, ale căror datorii ajung la peste 14 miliarde de lei, ar scoate în plus din buzunar circa 1,5-2 milioane de lei la o creştere de 0,2 puncte a dobânzii.

Tendinţa de creştere a dobânzilor pe piaţa monetară a devenit evidentă la începutul acestei săptămâni, inclusiv ca efect al presiunilor de pe piaţa valu­ta­ră, generate de tensiunile de pe pie­ţele externe de capital. Analiştii se aş­tep­tau iniţial ca presiunea asupra ra­telor de dobândă să se calmeze rapid, dar si­tuaţia actuală sugerează o înrău­tăţire a lichidităţii.

„După o poziţie bugetară puter­ni­că în iulie, este posibil ca surplusul de lichi­ditate din piaţa monetară să fi dis­părut deja până acum. Dacă pre­siu­nile asupra ratelor se vor menţine în această săptămână, BNR ar putea or­ganiza o operaţiune repo lunea viitoa­re“, se arată într-o notă a analiştilor ING Bank.

Banca Naţională nu a mai organizat licitaţii repo de la jumătatea lunii august, când a fost întreruptă o serie de şapte săptămâni consecutive de licitaţii. Prin intermediul operaţiu­nilor repo, BNR oferă lichidităţi băncilor, care garantează împrumu­turile cu titlurile de stat din portofolii.

Sistemul bancar a marcat o perioadă de lichiditate excesivă în ultimul an, situaţie reflectată de sumele depuse lunar la BNR şi de nivelul redus al ratelor de dobândă. De exemplu, indicatorul Robor la 3 luni se află cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul dobânzii-cheie a BNR chiar şi după creşterea din ultimele două săptămâni. Dobânda-cheie a BNR se află la un minim istoric de 1,75% pe an.

Comparativ cu nivelurile din urmă cu trei-patru ani, dobânzile inter­ban­care se află foarte jos. Dobânzile erau la 4-5% pe an în 2013-2014, dar au scăzut pe fondul unui amplu proces de re­laxare monetară derulat de BNR până la jumătatea acestui an. Scăderea do­bânzilor a permis mutarea creditării dinspre valută spre lei, în acest mo­ment circa 90% din vânzări fiind în monedă naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO