Burse - Fonduri mutuale

Investiţiile la BVB au adus în primele şase luni un randament de 11% din dividende. Lucian Anghel: ”Investitorii care au deţinut acţiuni în principalele companii au putut beneficia, chiar şi în condiţii complexe de piaţă, de un avans de două cifre al BET-TR”

Investiţiile la BVB au adus în primele şase luni un...

Autor: Roxana Rosu

10.07.2018, 15:46 1003

Investiţiile la BVB au asigurat în primele şase luni ale anului un randament de 11% din dividende, prin intermediul indicelui BET-TR, unul dintre cele mai mari câştiguri la nivelul pieţelor europene şi mult peste randamentul adus în prezent de un depozit bancar.

Indicele BET-TR, care include dividendele companiilor listat, a ajuns la finele lunii iunie la peste 11.500 de puncte, potrivit unui raport al BVB.

„Investitorii care au detinut actiuni in principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar si in conditii complexe de piata, de un avans de doua cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piata noastra de capital avand in vedere dividendele consistente, dupa ce acesta a incheiat primele sase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeana,” a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

La nivel de piaţă, dobânda medie plătită de bănci pentru depozitele cu o scadenţă cuprinsă între unu şi doi ani se situa în luna mai 2018 la 2,33% pe an, în creştere de la 2,04% în aprilie 2018 şi de la 1,62% la finalul anului trecut. În cazul depozitelor pe o perioadă mai mică de un an, bonificaţia medie a ajuns în mai la 1,07%.

La finalul primelor sase luni, piata de capital din Romania a reusit sa se mentina in Top 5 cresteri in randul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeana, cu un avans al indicelui principal, BET, de 4,3%.

Valoarea totala a tuturor instrumentelor financiare tranzactionate la BVB dupa prima jumatate a anului a depasit 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut. Valorea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni din piata principala a crescut cu 3,3% si s-a apropiat de nivelul de 10 milioane de euro.

 „Dincolo de cifre, primul semestru s-a incheiat cu o recunoastere internationala din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale Romaniei pentru trei aspecte: reglementari de piata, flux informational si tranzactionare, ceea ce ne arata ca proiectele pietei de capital din Romania sunt pe directia corecta si ca perceptia investitorilor fata de piata locala se imbunatateste,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

La finalul primelor sase luni, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a depasit 20 de miliarde de euro, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare a lunii iunie.

În prima jumătate a anului, la BVB au avut loc două listări (una tehnica si un IPO) şi doua emisiuni de obligatiuni (una municipala si alta corporativa).

Actiunile Elvila SA, simbol bursier ELV, unul dintre cei mai importanti producatori de mobila din Romania, au intrat la tranzactionare pe 1 februarie pe piata AeRO a BVB, in urma unei listari tehnice. Listarea tehnica este procesul prin care o companie intra la tranzactionare fara a fi necesara nicio oferta anterior listarii, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide sa beneficieze de avantajele de a fi o companie listata la bursa, precum vizibilitate suplimentara, credibilitate sau transparenta.

Actiunile Purcari Wineries, producator de vin de top din Europa Centrala si de Est, au intrat pe 15 februarie la tranzactionare pe piata principala a BVB sub simbolul WINE, dupa realizarea cu succes a unei Oferte Publice Initiale (IPO) pentru 49% din actiunile sale, valoarea totala a ofertei ajungand la peste 186 milioane lei (echivalentul a 40 milioane euro).

Spre finalul lunii aprilie a intrat la tranzactionare pe piata reglementata a BVB o emisiune de obligatiuni municipale emise de Municipiul Bucuresti, in valoare de 555 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani si o rata a dobanzii de 5,6% pe an. In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate patru emisiuni de obligatiuni emise de Municipiul Bucuresti.

In a doua jumatate a lunii mai, emisiunea de obligatiuni corporative Globalworth, una dintre cele mai importante companii de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est, a intrat la tranzactionare pe piata reglementata. Valoarea totala a fost de 550 de milioane de euro. Obligatiunile corporative se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti in euro, iar decontarea este efectuata direct in moneda europeana. In premiera pentru Romania, incepand de anul trecut, la Bursa de Valori Bucuresti a fost implementata decontarea direct in euro, ceea ce arata maturitatea si dezvoltarea pietei locale de capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO