Burse - Fonduri mutuale

Un semnal de alarmă al dinamicii economiei în T1/2024: Scumpirea ţiţeiului nu a reuşit să compenseze scăderea cu 5% a volumelor de carburanţi vândute de OMV Petrom în T1/2024. Rezultatele financiare au reflectat acest lucru

Cristian Păun, profesor ASE: Este clar că economia reală încetineşte. Consumul de energie şi combustibili asta arată, mai ales dacă este brusc sau semnificativ.

Cristian Păun, profesor ASE: Este clar că economia reală încetineşte. Consumul de energie şi combustibili asta arată, mai ales dacă este brusc sau semnificativ.

Autor: Liviu Popescu

08.05.2024, 00:08 1553

Pe 15 mai vor veni primele date privind evoluţia PIB în T1, însă un semnal de alarmă vine din zona vânzărilor de carburanţi: volumele de motorină şi benzină vândute de Petrom, care are o cotă de piaţă de 30%, în T1 au fost în scădere faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că persoanele fizice şi companiile au călătorit şi transportat mai puţin.

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, a înregistrat o scădere de 5% a volumelor de carburanţi – motorină şi benzină – vândute în T1/2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023 în principal pe fondul scumpirii carburanţilor.

Este una dintre cele mai abrupte scăderi din ultimii ani şi cel mai slab început de an (56.200 de barili de petrol echivalent vândut în T1/2024) de când Petrom publică aceste raportări, din 2016 încoace, potrivit datelor agregate de ZF din raportările trimestriale ale companiei. Astfel, cel mai puternic retailer de carburanţi din România, cu o cotă de piaţă de 30%, a înregistrat scăderi ale volumelor vândute, reflectate în scăderi şi ale rezultatelor financiare. Preţurile mai mari – plus 6% pentru litrul de benzină şi 2% pentru cel de motorină într-un an – nu au fost suficiente pentru a compensa scăderile din volumele vândute.

Cu alte cuvinte, românii au călătorit mai puţin cu automobilul, iar transportatorii au redus din curse pe fondul scumpirilor din economie care au făcut ca România să aibă cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.

Este scăderea volumelor de carburanţi vândute de Petrom un semnal de alarmă pentru dinamica Produsului Intern Brut (PIB) în T1/2024?

„Da“, răspunde Cristian Păun, profesor universitar la Facultatea de relaţii economice internaţionale de la Academia de Studii Economice (ASE). „Scade consumul“, continuă el. „Pot fi mai multe explicaţii. Este clar că economia reală încetineşte. Consumul de energie şi combustibili asta arată, mai ales dacă este brusc sau semnificativ.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO