Business Hi-Tech

Şeful grupului belgian care a cumpărat firma locală Romanian Software: Ar trebui să faceţi programe speciale să vă aduceţi românii acasă, sunt foarte capabili

Şeful grupului belgian care a cumpărat firma locală...

Autor: Adrian Seceleanu

08.05.2024, 00:07 12020

România ar trebui să lanseze programe speciale prin care să-i atragă înapoi acasă pe cât mai mulţi dintre milioanele de cetăţeni plecaţi în ultimele decenii la muncă în străinătate, pentru că atât economia, cât şi societatea ar beneficia enorm de pe urma expertizei lor.

„Începând cu anii '90 şi până în prezent mulţi oameni foarte inteligenţi au părăsit România, a existat un exod enorm de creiere. Ar fi o oportunitate uriaşă pentru ţară dacă aţi putea să aduceţi multe din aceste talente pentru că aceşti oameni au făcut afaceri, au lucrat în diferite industrii sau au urmat universităţi în diferite locuri din lume, şi ar putea aduce înapoi toate aceste experienţe acumulate. Este clar că nu toată lumea se va întoarce, dar dacă s-ar asigura un program de incluziune pentru ca aceste talente să vină înapoi în România, cred că ar putea fi un impuls enorm pentru economia şi societatea românească, dar şi pentru Europa ca atare“, a declarat într-un interviu cu ZF Kobe Verdonck, CEO al  grupului belgian SD Worx, principalul furnizor european de soluţii de resurse umane şi salarizare, cu afaceri anuale de 1 mld. euro, care a achiziţionat recent compania Romanian Software, liderul pieţei locale de soluţii de salarizare şi management al capitalului uman.

Conform unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în 2015 / 2016 în ţările membre ale organizaţiei se aflau 3,4 milioane de emigranţi din România, care aveau aproape 200.000 de copii cu o vârstă mai mică de 15 ani.

Conform unor estimări circa 5 milioane de români au plecat din ţară după Revoluţia din 1989.

Verdonck, un executiv cu o carieră internaţională întinsă pe durata a trei decenii, în diferite locuri din lume, spune că a întâlnit români „peste tot“ pe glob, şi că a observat că sunt determinaţi să reuşească, chiar dacă de multe ori încep din poziţii “umile”. “Întâlneşti români peste tot, şi da, i-am întâlnit şi eu, am lucrat cu o mulţime de români de-a lungul carierei şi am avut o experienţă foarte pozitivă.  Cred că sunteţi în prezent una dintre cele mai «nternaţionale» naţiuni, pentru că milioane şi milioane de tineri au plecat din ţară. Românii sunt peste tot şi reuşesc să ajungă în poziţii înalte pentru că sunt foarte muncitori, au o educaţie puternică şi vor să facă diferenţa. De multe ori îi vezi pe români că încep din poziţii foarte umile, că au  un punct de plecare de multe ori în condiţii care nu sunt cele mai uşoare, dar totuşi cresc, au grijă şi de familiile lor şi se dezvoltă, merg mai departe.  Poţi să simţi că au nişte valori foarte puternice şi că vor să treacă la nivelul următor”.

SD Worx a achiziţionat 80% din acţiunile Romanian Software - liderul pieţei locale de soluţii de salarizare şi management al capitalului uman, diferenţa de 20% urmând să fie preluată în 2025. În 2022 Romanian Software a raportat o creştere de 22% pentru cifra de afaceri la 24 mil. lei, şi de 24% pentru profitul net, care s-a situat la 3 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO