Business sportiv

Oraşul din România unde se construieşte cel mai nou stadion ultra-modern, care va avea o capacitate de 30.000 de locuri şi va costa 165 de milioane de euro

28.04.2024, 08:45 Autor: Miruna Diaconu

Stadionul va avea o capacitate de 30.000 de locuri şi se va încadra la categoria 4 UEFA.

Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei arene de 165 milioane de euro la Timişoara, pe locul în care se află stadionul Dan Păltinişanu din oraş. Stadionul va avea o capacitate de 30.000 de locuri.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, paşii următori vor fi demolarea actualului stadion Dan Păltinişanu, unde va fi construită viitoare arenă, şi lansarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor de construcţie.

Mare parte din investiţie va fi asigurată de Ministerul Devoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, însă va contribui financiar şi Consiliul Judeţean Timiş.

După finalizarea lucrărilor, stadionul se va încadra la categoria 4 UEFA.

Arena poartă numele fotbalistului Dan Păltinişanu, decedat în 1995, care a jucat ca fundaş central la Poli Timişoara între 1973 şi 1983. De-a lungul timpului, stadionul a fost gazda unor meciuri în care au jucat Manchester City şi Real Madrid.

Proiectul face parte dintr-o listă mai lungă de stadioane care urmează a fi construite cu ajutorul finanţărilor de la Compania Naţională de Investiţii.

Instituţia, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, va investi peste 3 miliarde de lei în construirea şi renovarea unor Unele dintre cele mai mari oraşe din ţară vor beneficia de investiţii în infrastructura sportivă, astfel că opt stadioane vor fi construite sau renovate din banii de la CNI. Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Hunedoara, Piteşti, Târgovişte şi Timişoara sunt oraşele care vor avea stadioane noi în următorii doi anistadioane din marile oraşe, se arată pe site-ul CNI.

Cel mai mare proiect de investiţie va fi în Bucureşti, unde clubul sportiv Dinamo va beneficia de un stadion nou cu o valoare totală de 854 milioane lei (170 mil. euro).

Anul trecut, CNI a finanţat 137 de proiecte privind construcţia unor baze sportive, săli de sport şi bazine de înot în toată ţara, de la mari oraşe, până la comune şi sate de mici dimensiuni.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet