Companii

Are 1 mld. euro pe mână şi a condus intrarea Petrom în energie

Are 1 mld. euro pe mână şi a condus intrarea Petrom...

Autor: Roxana Petrescu

04.08.2015, 00:07 3451

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, 41 de ani, este responsabilă din primavara acestui an pentru divizia de gaze şi energie din Petrom, un segment de circa un miliard de euro care are o pondere de 20% în „economia“ totală a producătorului de petrol şi gaze. Odată cu preluarea acestei funcţii devine a doua prezenţă feminină din boardul companiei, după Mariana Gheorghe, CEO. 

Absolventă de Finanţe-Bănci, ASE, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea viza iniţial o carieră de arhitect pentru ca în 1998 să-şi înceapă activitatea în Petrom, ca economist în departamentul de strategie. Prinde toate momentele importante ale Petrom, iar 2004, anul privatizării, este în mijlocul acţiunii. 

„Privatizarea Petrom a fost un proces super profesionist. Pot să mă culc liniştită când mă gândesc la privatizare.“ A fost România obligată să renunţe la perla coroanei pentru a-şi găsi un loc în familia europeană sau s-a pus vreodată problema ca Petrom să cumpere OMV-ul şi nu invers? Lăcrămioara Diaconu-Pinţea preferă să nu speculeze. 

Dincolo de privatizare, ea este cea care a coordonat realizarea centralei de la Brazi, un proiect de 530 mil. euro care trebuia să marcheze intrarea „en fanfare“ a Petrom pe piaţa energiei, un domeniu a cărui evoluţie a contrazis însă dur estimările iniţiale. Astfel, venirea ei la conducerea operaţiunilor de energie şi gaze are loc într-un moment destul de delicat, în care divizia văzută în urmă cu câţiva ani ca un motor de creştere la nivel de grup s-a transformat într-un copil problemă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO