Companii

EDIŢIE SPECIALĂ ZF LIVE: DATA CENTER FORUM 2024. Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date. Putem ajunge la 1.000 de MW de infrastructură de data center în România în următorii ani cu investiţii de miliarde de euro

Autor: Alexandra Matei

10.05.2024, 00:07 1280

Un centru de date este o clădire sau un ansamblu de clădiri ce constituie un spaţiu dedicat pentru a găzdui sisteme informatice, cum ar fi sistemele de telecomunicaţii şi de stocare 1 MW de infrastructură de data center costă între 7-9 mil. euro, cu toate echipamentele necesare, construcţie şi teren, fără a include însă partea de IT Un element foarte important şi o provocare în dezvoltarea de data centere este finanţarea pentru că, în acest moment, sunt puţine bănci care înţeleg ce înseamnă tehnologia şi care finanţează acest domeniu. 

Industria centrelor de date este în plină expansiune în acest moment în România, o piaţă care are un potenţial uriaş de dezvoltare de astfel de centre, precum şi un mix de resurse foarte bun - energie verde, forţă de muncă bună şi ieftină, terenuri şi energie electrică disponibilă la preţuri accesibile. 

Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date, iar România poate ajunge, de la o capacitate de sub 100 MW de infrastructură de data center, cât are în prezent, la 1.000 MW în următorul deceniu, prin investiţii de miliarde de euro.

„Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date. Există discuţii cu reprezentanţi ai fondurilor de investiţii din UK şi SUA interesate să vină aici. Sunt pieţe standard care atrag investiţii mari, cum ar fi oraşe din Spania, Polonia sau Italia, iar Bucureştiul este una dintre viitoarele pieţe. În România, piaţa cred că poate să crească de cel puţin şapte-opt ori în următorii trei-patru ani, cu condiţia ca măcar o parte dintre investiţiile anunţate să se materializeze. Puterea în România este sub 100 MW de infrastructură de data center, însă putem să ajungem la 1.000 MW în următorul deceniu cu investiţii de miliarde de euro”, a spus Mihai Manole, managing partner al Tema Energy, în cadrul ediţiei speciale ZF Live Data Center Forum 2024.

România este bine poziţionată din perspectivă geografică şi beneficiază de o conectivitate foarte bună, precum şi de o infrastructură importantă de telecomunicaţii.

Energia este unul dintre pilonii principali ai unui centru de date. Astfel, adaugă Stephen Beard, şeful global al centrelor de date Knight Frank, energia verde şi, în general, preţul accesibil al energiei în România, în comparaţie cu alte ţări, reprezintă un plus atunci când vine vorba despre dezvoltarea de centre de date pe plan local.

„O altă componentă cheie pentru România este populaţia tânără şi forţa de muncă foarte educată, în special când vine vorba de tehnologie şi inginerie” a mai spus el.

Creşterea industriei de data centere în România este o modalitate prin care pe plan local pot fi atraşi mari jucători din tehnologie care vor vrea să îşi ridice aici propriile centre de date, aşa cum se întâmplă deja în alte ţări.

„Cred că vor veni mari jucători precum Microsoft, Google, Facebook pentru a îşi face data centere în România. Polonia şi Grecia au deja astfel de investiţii. Cred că România ar putea fi următorul pas“, a mai punctat Mihai Manole. 

Data Center Forum 2024 este evenimentul principal al industriei de data center, organizat de Tema Energy. În cadrul acestui eveniment, companii şi investitori au ocazia să afle despre oportunităţile care apar în piaţa centrelor de date.s

 

Mihai Manole, managing partner, Tema Energy

Puterea totală în data centere din România depăşeşte deja 50-60 MW, la care se adaugă 200 MW autorizaţi pentru Cluster Power la Craiova şi 10-15 MW autorizaţi pe data centere din Bucureşti Nord-Aviaţiei-Pipera. Această capacitate este mică în raport cu ce poate să urmeze. Se pot dezvolta mii de MW în data centere din România şi la nivel naţional este nevoie de astfel de consumatori.

Avem un mix foarte bun: o pondere mare de energie verde, forţă de muncă bună şi ieftină, specialişti proprii, teren disponibil şi energie electrică disponibilă în Bucureşti. 

Dacă pe pieţe mature precum Germania sau Irlanda deja este foarte greu să mai găseşti loc şi să tragi energie, în Bucureşti încă există putere disponibilă. 

Celelalte oraşe din ţară, care au fost centre industriale, au o putere electrică foarte mare, iar investitorii se uită la foste fabrici pentru a construi data centere. Este ideal să existe aeroport şi infrastructură rutieră în zona data centerelor. 

1 MW de infrastructură de data center costă între 7-9 mil. euro, cu toate echipamentele necesare, construcţie, teren, fără a include însă partea de IT.

 

Cosmin Georgescu, CEO, Cluster Power, primul centru de date hyperscale din România

Investiţia în data centerul de la Craiova a fost de 60 mil. euro. Când te uiţi la industria de data centere, prima dată te gândeşti la teren şi la curent. Noi avem aproximativ şapte hectare în campusul nostru şi avem conexiune electrică de circa 500 MW.

În momentul de faţă, cererile pe care le avem depăşesc capacitatea instalată şi acesta este motivul pentru care ne extindem. Începem un alt campus în altă locaţie şi creştem campusul existent cu noi clădiri. În şase luni vom pune pe masă 100 mil. euro pentru a mări capacitatea. 

Avem experienţa proiectelor mari de cloud şi AI. Acest know how te ajută să înţelegi ce vrea clientul. 99% dintre clienţii noştri sunt din afara României, piaţa principală fiind SUA, şi cei mai mulţi dintre ei au nevoie de un serviciu la cheie prin care să poată să îşi aducă noul tip de AI la stadiul matur. 

Un element foarte important în dezvoltarea de data centere este finanţarea. Sunt puţine bănci care înţeleg ce înseamnă tehnologia şi care finanţează acest domeniu. Noi am venit cu o structură echilibrată, în care am folosit ajutor de stat, bancă şi equity. 

 

Stephen Beard, şeful global al centrelor de date Knight Frank

Pieţele din Balcani şi, în special, România sunt pieţe emergente. Piaţa din regiune este în curs de dezvoltare pentru că vine de la o bază relativ scăzută, dar are foarte mult potenţial de creştere. Oportunităţile pentru operatorii centrelor de date şi investitorii globali sunt mari pe această piaţă.

Oamenii trebuie să realizeze cât de critic este un centru de date pentru viaţa noastră de zi cu zi. Fără un centru de date nu putem accesa internetul.

România este o locaţie de investiţii foarte solidă pentru industria centrelor de date. În ultimele douăsprezece luni nu am avut nicio respingere din partea investitorilor internaţionali care se uită la România.

 

Alexandru Ion, head of ITC&IOT solutions development, Vodafone România

Vodafone are propriile data centere în România care operează pentru România şi pentru clienţii globali. Locaţiile principale sunt în Bucureşti şi în Timişoara. 

Inteligenţa artificială va influenţa această piaţă într-un sens pozitiv, ne va ajuta să simplificăm zona de personal şi operaţiunile lor de zi cu zi. AI ajută din perspectiva eficientizării. Odată cu AI, poţi analiza date istorice şi poţi face predicţii de consumul viitor. În plus, AI va contribui la zona de securitate.

 

Martin Ford, CEO, M247 International

Provocările în industria centrelor de date sunt locale şi multe dintre ele se referă la reglementări precum legi sau permisiuni de care ai nevoie pentru a construi un centru de date şi a-l extinde. Cred că, din punctul de vedere al dezvoltării centrelor de date, România este un tărâm al oportunităţilor şi va fi un val de centre de date în România.

M247 International are două centre de date în România şi pe cel de-al treilea îl construieşte aproape de Pipera, acesta având la bază o investiţie de ordinul milioanelor de euro.

România poate fi un hub al centrelor de date pentru regiunea balcanică. Nu aş fi surprins, nu există niciun motiv pentru care să nu fie. Avem abilităţi tehnice şi o infrastructură care poate fi construită şi dezvoltată cu uşurinţă.

 

Răzvan Jiga, director general, DGCTI – MAI

Avem un data center finalizat care va găzdui tot ce înseamnă informaţii legate de servicii publice. Prin acest proiect am reuşit să punem în online nouă servicii electronice, printre care se numără cazierul judiciar sau rutier, obţinerea de avize pe zona de construcţii sau învăţământul. Toate aceste date sunt localizate într-un data center care se află sub administrarea MAI. 

Acest proiect a presupus o investiţie de 21 mil. euro. Este un data center de 2,5 MW şi cel mai mare data center al MAI.

La nivelul MAI ne propunem să mai implementăm un data center pentru recovery disaster şi să le modernizăm pe cele existente, în număr de patru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO