Industrie

Producţia industrială a accelerat în februarie cu 5,8% faţă de anul trecut, dar a scăzut cu 0,7% faţă de luna ianuarie

Producţia industrială a accelerat în februarie cu 5,8%...

Autor: Cristina Bellu

12.04.2018, 10:00 124

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a accelerat în februarie, înregistrând o creştere de 5,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a înregistrat o scădere de 0,7% faţă de luna ianuarie.

“Producţia industrială a crescut în februarie atât ca serie brută  cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,8 %, respectiv cu 6,7%, faţă de perioada similară a anului trecut. ”, arată datele raportate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea producţiei industriale (serie brută) a fost susţinută de creşterile înregistrate în sectoarele industriei prelucrătoare (+6,9%),  industriei extractive (+5,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%), în timp ce creşterea de 6,7% a producţiei industriale în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a datorat creşterilor din industria prelucrătoare (+7,5%) şi industria extractivă (+5,4%).

În luna februarie 2018, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,7%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+5,3%) şi industriei extractive (+0,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a  fost mai mică  faţă de luna precedentă cu 0,7%, din cauza scăderii înregistrate de industria prelucrătoare (-2,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 5,8%, respectiv cu 3,2%.

În primele două luni ale anului, producţia industrială a fost mai mare cu 7,0% ca serie brută, respectiv cu 7,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară a anului trecut.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO