Companii

Supliment Retail. Analiză. Harta puterii de cumpărare în 2023. Un român a avut anul trecut de cheltuială 7.700 de euro, mai puţin de jumătate faţă de bugetul mediu din Europa

Supliment Retail. Analiză. Harta puterii de cumpărare...

Autor: Cristina Roşca

07.05.2024, 00:06 855

♦ Puterea de cumpărare de la nivel naţional poziţionează România pe locul 33 între cele 42 de state analizate din Europa, cu două locuri mai jos faţă de 2022.

În 2023, un an marcat în continuare de inflaţie ridicată, tensiuni geopo­litice şi dobânzi mari, puterea de cumpărare a crescut în Europa cu 5,8%, dar a scăzut în România cu 3,5%. Astfel, venitul disponibil pe plan local a scăzut, deşi preţurile au continuat să crească, o dovadă în plus că românii au sărăcit.

Asta face ca un român să fi avut anul trecut de cheltuială 7.700 de euro, mai puţin de jumătate faţă de bugetul mediu din Europa (17.688 de euro), arată datele GfK Purchasing Power Europe 2023.

Astfel, românii au cu 56% mai puţini bani de cheltuială decât euro­penii (puterea de cumpărare medie la nivelul continentului), piaţa locală fiind pe locul 33 în Europa, cu două poziţii mai jos decât în 2022. În total au fost analizate 42 de ţări, cu Belarus, Kosovo şi Ucraina la coada clasamentului.

La polul opus, la vârful topului se află două microstate – Liechtenstein şi Luxemburg – alături de Elveţia, care e pe locul doi.

„Există o polarizare evidentă la nivel de Europa, cu Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg care se remarcă datorită unui venit net per capita mult peste media Europei (de trei-patru ori mai mare – n. red.), în timp locuitorii din Belarus, Kosovo şi Ucraina au cea mai mică putere de cumpărare. Cel mai mare câştigător al lui 2023 este Irlanda, care a urcat patru poziţii în clasamentul european (până pe locul şase – n. red.)“, spun analiştii GfK.

Dintre cele 42 de ţări analizate, doar 16 au o putere de cumpărare peste media europeană, în timp ce restul de 26 – inclusiv state dezvoltare precum Spania – se găsesc sub linie.

Această polarizare nu este evidentă doar la nivel european, ci şi la nivel local unde, judeţele dezvoltate şi, mai ales Bucureştiul, se îndepărtează şi mai mult de cele subdezvoltare când vine vorba de putere de cumpărare.

Bucureştiul este lider clar în clasamentul după puterea de cumpărare, cu 15.314 euro în 2023, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai mulţi bani decât media naţională şi de 3,8 ori mai mulţi faţă de rezidenţii din Vaslui, judeţul codaş din acest punct de vedere, arată analiza GfK Purchasing Power Europe 2023.

Este vorba de suma pe care oamenii o cheltuie pe alimente, servicii, utilităţi, locuinţă, pensii private, asigurări, vacanţe sau mobilitate. Valoarea este calculată după plata impozitelor şi taxelor, dar este inclus în total orice beneficiu (ajutor) primit de la stat. Datele nu sunt ajustate la inflaţie.

„În România, puterea medie de cumpărare per capita a fost de 7.738 de euro în 2023. Asta înseamnă că românii au cu 56% mai puţini bani decât europenii (în medie). Locuitorii din primele zece judeţe din România după puterea de cumpărare (inclusiv Bucureştiul - n.red.) au mai mulţi bani de cheltuială decât media naţională“, mai arată aceeaşi sursă. Restul însă (mai bine de 30 de judeţe) se află sub medie, o dovadă a disparităţilor care fac România să se găsească pe locul 33 în Europa, departe chiar şi de Cehia, Polonia sau Ungaria, toate state care au reuşit să urce în clasament.

„În Cehia, puterea medie de cumpărare a ajuns la 14.824 de euro. Acest stat se apropie constant de media europeană. Deşi cehii au cu 16% mai puţini bani, în medie, decât europenii, ei se apropie. Acest stat a urcat două locuri în top în 2023, până pe poziţia 20, o evoluţie similară cu cea din anul anterior“, mai arată raportul.

În România, doar Bucureştiul se apropie de nivelul de trai din Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO