Companii

Szabolcs Nemes, Roland Berger România: Fondurile locale de investiţii sunt mai interesate de achiziţii decât de exit-uri în 2024. În 2023, fondurile de private equity active în România au făcut 13 achiziţii (fără add-on-uri) şi şapte exit-uri

Szabolcs Nemes, Roland Berger România: Fondurile locale...

Autor: Cristina Roşca

09.05.2024, 00:07 216

Fondurile de private equity prezente în România sunt într-un alt stadiu al ciclului de investiţii faţă de actorii din Europa Centrală şi de Est şi din Europa de Vest.

Astfel, focusul local e pe dezvoltarea companiilor existente în portofoliu şi pe achiziţii noi. Mai puţini actori îşi concentrează atenţia pe exituri, lucru care e diferit faţă de celelalte geografii. Astfel, fondurile locale îşi îndreaptă atenţia spre construcţie şi dezvoltare de porto­foliu şi nu către exit, arată raportul European Private Equity Outlook 2024, al companiei de consultanţă Roland Berger, ajuns la cea de-a 15-a ediţie. „Există un sentiment relativ pozitiv în rândul fondurilor de investiţii active în România când vine vorba de perspectivele locale. Dacă ne uităm şi comparativ, faţă de regiune şi, mai ales, faţă de vestul Europei, e cu atât mai evidentă perspectiva optimistă“, spune Szabolcs Nemes, managing partner la Roland Berger România.

Ea este susţinută de contextul general, de situaţia macroeconomică, dar acest fapt se translatează şi în ceea ce priveşte optimismul legat de activitatea de pe piaţa de M&A, adaugă el.

„Sentimentul pozitiv are de-a face şi cu fundamentele ţării şi cu cele ale regiunii, dar şi cu faptul că fondurile de PE locale sunt într-un alt stadiu al ciclului de investiţii faţă de actorii din Europa Centrală şi de Est şi din Europa de Vest“, explică Szabolcs Nemes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO