Constructii & Imobiliare

Datele INS confirmă: Volumul lucrărilor de construcţii s-a prăbuşit la 7 luni. ”Este o tendinţă de scădere accentuată”

Datele INS confirmă: Volumul lucrărilor de construcţii...

Autor: Alina Botezatu

14.09.2018, 09:25 1681

În primele şapte luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu -3,7%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Această scădere este reflectată la lucrările de construcţii noi (-7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,2%), în timp ce la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente a fost creştere (+6,4%). În aceeaşi perioadă, pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu -28,9%, iar creşteri au fost la construcţiile inginereşti (+8,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+2,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu -1,7%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi cu -4,2%, iar creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,3%.

În aceeaşi perioadă, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu -26,8%, iar creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,3%, respectiv cu 4,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu -16,4%, în iulie 2018 faţă de iunie 2017, evoluţie reflectată la lucrările de construcţii noi cu -20,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -13,6%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 6,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu -36,3%, la clădirile nerezidenţiale cu -15,4% şi la construcţiile inginereşti cu -6%.

În plus, raportat la aceleaşi luni, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu -14,9%. Această scădere a fost reflectată la lucrările de construcţii noi de o reducere cu -20,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente de -15%, în timp ce au crescut lucrările de reparaţii capitale cu 1,6%.

La aceleaşi date, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu -36,8%, clădirile nerezidenţiale cu -15,4% şi la construcţiile inginereşti cu -4,5%.

În iulie 2018 faţă de iunie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu -12,7%, scădere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -16,7% şi la lucrările de construcţii noi cu -13,5%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 1%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu -18,3%, clădirile rezidenţiale cu -10% şi la clădirile nerezidenţiale cu -3,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, raportat la aceleaşi luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu -9,1%, scădere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu -13,1% şi la lucrările de construcţii noi cu -12,3%, iar creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 8,2%. În plus, pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu -10,9%, clădirile rezidenţiale cu -5,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu -4,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO