Constructii & Imobiliare

O piaţă în reconstrucţie. Industria cărămizilor a bifat în 2017 al cincilea an de creştere. „Piaţa va avansa cu circa 5% în 2018“

O piaţă în reconstrucţie. Industria cărămizilor a...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.04.2018, 00:06 602

Piaţa locală a cărămizilor şi-a continuat anul trecut trendul de creştere ca volum al produselor livrate anual, o tendinţă care s-a menţinut în ultimii cinci ani. În 2017 au fost realizate în total 2,82 de milioane de metri cubi de cărămizi, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei de consultanţă în construcţii Neomar Consul­ting. La o valoare de 160 de lei pe metru cub de cărămidă (preţ la poarta fabricii), înseam­nă că piaţa s-a situat în 2017 la peste 450 de milioa­ne de lei. Această valoare este com­ple­tată însă şi de adaosurile distribuitorilor, astfel că cifra de afaceri cumulată raportată de companii este mai mare.

„Piaţa zidăriei este influenţată în mod direct de construcţiile rezidenţiale, peste 90% din consumul acestor materiale fiind dedicate acestui tip de construcţii. Piaţa va avea o creştere moderată în jurul a 5% (în funcţie de evoluţia pieţei construc­ţiilor rezidenţiale)“, spune Bogdan Funieru, managing director al Neomar Consulting.

Industria cărămizilor a cunoscut o scă­dere bruscă în 2009, când s-a prăbuşit de la 3,12 milioane de metri cubi producţie la 2,07 mi­lioane de metri cubi, pe fondul crizei financiare şi al stopării proiectelor de construcţii. Românii nu au mai fost dispuşi să investească în locuinţe, iar dezvoltatorii au frânat şi ei investiţiile în rezidenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO