Opinii

Marele miting al PSD şi marea greşeală a elitelor liberale. De ce este atât de divizată România

Marele miting al PSD şi marea greşeală a elitelor...

Autor: Iulian Anghel

07.06.2018, 10:28 9548

Într-un articol recent din Dilema Veche, filosoful Andrei Cornea aducea în discuţie sensibila hermeneutică a cifrelor: dorind să ştie cine va da numele oraşului pe care tocmai îl întemeiaseră, Remus şi Romulus s-au apucat să numere vulturii de pe cer: Remus, instalat pe Aventin, a văzut repede şase vulturi. Romulus, suit pe Capitoliu, a avut mai mult de aşteptat, dar a văzut în schimb douăsprezece păsări. Cine să fie protejatul lui Jupiter? Cel care a văzut primul sau cel care a văzut mai mult?

Dacă privim România din perspectivă sincronică în raport cu Occidentul, am fi într-un dezastru; dacă o privim din perspectivă „asincronică”, atunci România trăieşte cel mai bun moment al istoriei sale, din punctul de vedere al securităţii, al prosperităţii şi al libertăţii. Ce să alegem, se întreabă filosoful?

Aşteptatul miting al PSD de sâmbătă, este, dacă ar fi să ascult opiniile cercurilor liberale în care mă învârt, un dezastru. Un lider corupt vrea să scape de închisoare, folosind masa pe care o controlează drept scut uman împotriva justiţiei. Nenumărate site-uri strâng opinii de la oamenii necăjiţi aduşi „cu japca” la mitingul din Piaţa Victoriei.

Nu voi spune acum că o astfel de judecată este aproape sau departe de adevăr – inflaţia de opinii este atât de mare, încât una în plus nu mai are nicio valoare. Observ doar dispreţul cu care „elitele” liberale, reale sau închipuite, privesc situaţia de pe scena politică de la noi.

Reacţia elitelor liberale faţă de ultimele alegeri legislative şi succesul de netăgăduit al PSD, reacţia faţă de mitingul de sâmbătă, este dispreţul. Liberalii din politică nu au nicio altă armă împotriva PSD, nicio soluţie, în afară de dispreţ. Este pentru ei aceasta o soluţie sau este definitiva lor pierdere?

Dacă asculţi elitele economice liberale, ele îţi vor vorbi de deficitul de cont curent care a ajuns la 4% din PIB, despre datoria publică care ar creşte galopant - ceea ce nu e cazul - şi ne va conduce în situaţia Italiei sau a Greciei, de parcă italienii sau grecii ar duce-o infinit mai prost decât românii.

Dar ce legătură este între cei 1,5 milioane de salariaţi din România (o treime din angajaţii României sunt plătiţi cu salariul minim pe economie) şi deficitul de cont curent, datoria publică sau deficitul bugetar?

Singura lor legătură cu economia ţine chiar de nivelul salariului minim care este stabilit prin decizie a guvernului. Iar guvernul lui Dragnea le-a majorat salariul minim. Da, inflaţia este sus şi din cauza acestor majorări salariale. Dar datele INS de miercuri arată că veniturile gospodăriilor au crescut anul trecut cu 15%, ceea ce, eliminând inflaţia, dă ca rezultat o creştere a puterii de cumpărare cu 10%. De ce nu ar ieşi un om cu salariul minim să-l sprijine de bunăvoie pe Dragnea, atâta vreme cât „elita” liberală îi spune zi de zi că el, omul cu salariul minim, e vinovat de inflaţie pentru că a câştigat

100 de lei în plus la leafă?

Sigur că Liviu Dragnea are probleme mari cu justiţia, iar vineri judecătorii ar trebui să de un prim verdict în dosarul în care este cercetat. Sigur că este o legătură între asta şi marea întâlnire din Piaţa Victoriei „împotriva abuzurilor”.

Dar, pentru omul care şi-a văzut salariul majorat, acest fapt este secundar. Doar ideea că-şi aşteaptă o altă majorare ar fi suficientă ca să iasă la miting fără să fie adus cu forţa.

Fără tăgadă că şi mitingurile sub sigla „Rezist” sunt cu totul legitime, pentru că nu poate exista prosperitate fără o justiţie dreaptă.

Dar când singura politică a elitei liberale faţă de ceilalţi care nu câştigă cât ea, care nu gândeşte ca ea, este dispreţul, atunci oamenii - acea masă care îmbracă toate hainele sărăciei din Europa - nici nu trebuie aduşi cu japca la mitingul PSD.

Sunteţi ţara cu cei mai mulţi săraci din Europa, chiar dacă PIB/capita în Bulgaria este mai mic, spunea miercuri Donato De Rosa, economist-şef al Băncii Mondiale, într-o conferinţă la Bucureşti. Ceea ce nu a spus este că tocmai de aceea PSD este unul dintre cele mai puternice partide din Europa.

Dragnea poate să iasă din scenă, dar locul lui va fi ocupat imediat de un altul, pe principiul lui Pascal, iar liberalismul se va îngropa şi mai mult sau va dispărea, dacă singura lui soluţie politică va fi dispreţul faţă de aşa-numita stângă, faţă de oamenii săraci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO