Peste 800 de criptomonede au „murit” în ultimele 18 luni, iar Bitcoin a scăzut cu 70% doar anul acesta

Autor: Alex Ciutacu 04.07.2018
Numărul de proiecte lansate pe bază de criptomonede a luat amploare în ultimul an la nivel global, însă nu toate rezistă în faţa pieţei încă nere­gle­mentate şi volatile. Astfel, peste 800 de criptomonede au dispărut în ulti­mele 18 luni, ceea ce a generat în rândul ana­liştilor comparaţii cu bula dotcom din anii 2000, scrie CNBC.

Noile monede digitale sunt lansate printr-o procedură cunoscută drept Ini­tial Coin Offering (ICO), prin inter­me­diul căreia un start-up poate lansa o nouă monedă digitală pe care inves­titorii o pot cumpăra.

Investitorii nu primesc acţiuni în com­panie, însă moneda cumpărată poate fi utilizată în relaţie cu produsele start-up-ului respectiv.

Oamenii cumpără de obicei în tim­pul procedurii de ICO, pentru că mone­dele sunt ieftine şi pot genera venituri mari în viitor. Spre exemplu, Ethereum, a doua cea mai mare cripto­monedă din punctul de vedere al capi­talizării de piaţă (47,5 miliarde de dolari), valora mai puţin de 1 dolar în urmă cu doi ani, când a fost lansată, în comparaţie cu 472,5 do­lari per monedă valoarea afişată pen­tru Ethereum pe platforma coinmarket­cap.com marţi la orele 15.00.

Piaţa ICO-urilor a înregistrat o ex­plo­zie. Companiile au strâns 3,8 mi­liar­de de dolari în 2017, în timp ce nivelul capi­talului strâns prin această proce­dură a ajuns la 11,9 miliarde de dolari la jumă­tatea anului 2018, potrivit plat­for­mei CoinSchedule, care urmă­reşte evo­luţia acestor investiţii.

Şi totuşi sute dintre aceste pro­iecte au dispărut acum, pentru că majo­ritatea s-au dovedit a fi escrocherii, glu­me sau produse care nu s-au mate­ria­lizat.

Potrivit platformei Dead Coins, care urmăreşte ICO-urile ce nu cunosc succesul, a identificat o listă cu peste 800 de monede digitale care sunt pe cale de dispariţie. Valoarea acestora este de sub 1 cent.

În acelaşi timp, bitcoin, cea mai mare criptomonedă din punct de vedere al capitalizării de piaţă, a înregistrat un an catastrofal. Preţul monedei a crescut cu aproape 70% de la valoarea record înregistrată la sfârşitul anului trecut de 20.000 de dolari, potrivit datelor CoinDesk. Marţi la ora 15.00 valoarea de piaţă a bitcoinului era de 6.584 de dolari, la o capitalizare de piaţă de 112,7 miliarde de dolari. Capitalizarea totală a pieţei criptomonedelor era de peste 270 de miliarde de dolari, cu peste 1.600 de monede digitale lansate în spaţiul public.