Cele cinci SIF-uri, cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania, au 15% din instituţia de credit, adică 1,7 miliarde de lei

Autor: Liviu Popescu 05.07.2018
SIF3 şi-a majorat cu 52% deţinerea la Banca Transilvania în primul trimestru din 2018, dar rămâne societatea cu cea mai redusă expunere.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) sunt cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, în contextul în care acestea deţin 15% din capitalul so­cial al băncii, echivalentul unei expuneri de 1,7 mi­liarde de lei, potrivit datelor din raportul pe primul tri­mestru din 2018. Spre comparaţie, Banca Euro­peană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are 8,6% din capitalul social al băncii de la Cluj, fiind cel mai mare acţionar instituţional individual, iar cele şapte fonduri de pensii Pilon II au 11,6%. Cea mai importantă modificare în numărul de acţiuni TLV deţinute de SIF-uri a fost efectuată în pri­mele trei luni de SIF3 Transilvania, societate care are şi cea mai mică deţinere în capitalul social al băncii de la Cluj. SIF Transilvania a achiziţionat circa un milion de acţiuni la bancă, plus 52% faţă de deţinerea din decembrie 2017, iar portofoliul acesteia a urcat la 8,3 milioane de lei.