Bursa de la Bucureşti, plus 18% în nouă luni din 2018 cu tot cu dividende. Indicele SIF-urilor, „oaia neagră“

Autor: Liviu Popescu 03.10.2018

Bursa de la Bucureşti a livrat în primele nouă luni din 2018 un randament de 18% prin prisma evoluţiei indicelui BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de prima ligă bursieră, în timp ce investiţiile în SIF-uri au adus pierderi de 7,4%, ca urmare a declinului indicelui BET-FI, potrivit datelor BVB. Indicele principal BET a urcat în primele trei trimestre cu 9%.

Spre comparaţie, în perioada ianuarie-septembrie din anul 2017, indicele BET-TR afişa un plus de 19%, în timp ce BET-FI avea plus 26%, fiind indicele bursier cu cel mai ridicat randament în acea perioadă. Cum a ajuns BET-FI de la cel mai performant indice bursier în primele trei trimestre din 2017 la „oaia neagră“ a bursei în ianuarie-septembrie 2018?

„Lichiditatea scăzută în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate pe SIF-uri a influenţat în mod negativ cotaţia acestora în această perioadă. Pe de altă parte, atenţia investitorilor a fost orientată în acest interval de timp ceva mai mult către societăţile din domeniul energetic, pe care şi în acest an le-au considerat mai atractive din perspectiva dividendelor acordate“, spune Maria Vlad, analist financiar la BRK Financial Group.