Construcţiile rezidenţiale sunt la pământ în România. Care sunt cauzele şi ce urmează să se întâmple în piaţa imobiliară

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.04.2024

Piaţa construcţiilor rezidenţiale a marcat un declin de 41% în primele două luni ale anului, într-o piaţă a construcţiilor care a scăzut per total cu 11%, iar deşi tendinţa de scădere fusese anticipată, proporţiile sunt „peste aşteptări”.

„Printre cele mai importante cauze ale scăderii sunt costurile cu finanţarea, care, deşi prezintă perspective clare de scădere anul acesta, în prezent se află la un nivel încă neatractiv pentru investitori. De asemenea, un alt factor important îl poate reprezenta durata de aprobare a proiectelor, care, evident, generează decalaje în piaţă şi implicit fluctuaţii majore. De altfel, statistica este oarecum confirmată dacă privim pipeline-ul de proiecte rezi­denţiale noi şi active din Bucureşti, versus cele planificate, dar fără autorizaţii“, spune Răzvan Pârvulescu, director de dezvoltare la BTD Construct & Ambient, unul dintre cei mai activi constructori de locuinţe din Capitală.

Rezidenţialul a fost unul dintre principalele motoare de creştere pentru construcţii în 2018-2022, construcţiile fiind un adevărat pilon de susţinere a întregii economii în anii de vârf ai pandemiei, 2020 şi 2021.

„Finalul primului trimestru al anului a adus o schimbare de paradigmă, în sensul că sesizăm o dinamică bună în piaţa de noi proiecte şi o accelerare a proceselor decizionale”, adaugă el.