Profesii

ZF Live. Povestea unei românce care a lucrat cu branduri de lux în Londra, a studiat yoga la o mănăstire indiană, apoi a venit în România să-i convingă pe corporatişti că pot scăpa de stresul de la job prin yoga

Autor: Răzvan Botea

17.08.2018, 13:25 1470

A terminat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) pentru că voia să schimbe politicile din ţara asta. A ajuns în Londra să vândă produse de lux, dezvoltând o înclinaţie către un stil de viaţă sănătos prin nutriţie şi yoga. Trebuia să ajungă în Abu Dhabi, dar a ajuns în India la o mănăstire, a învăţat să predea yoga şi acum invită corporatiştii bucureşteni să se destreseze.

Cei mai apropiaţi studenţi ai Nirvana Yoga România au fost întrebaţi care sunt cele mai mari beneficii ale practicii, iar pe primele locuri s-au situat răspunsuri precum relaxarea mentală, bunăstare interioară şi tonus fizic bun. Printre răspunsuri s-a mai aflat şi o înţelegere mai bună faţă de cei din jur şi mai multă disciplină, a spus Veronica Constantinescu, Nirvana Yoga România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Noi ghidăm oamenii să se relaxeze în practică, un lucru care se poate întâmpla şi la birou, unde poţi fi relaxat sau încordat. Învăţăm oamenii să rămână conectaţi, prezenţi. Acest lucru este o abilitate pe care o deprinzi.”

Nirvana România oferă cursuri de yoga de mai multe tipuri şi coaching de nutriţie, în colaborare cu un medic nutriţionist.

Din Marea Britanie în Emiratele Arabe Unite.

Povestea businessului a început la Londra: „Am fost întotdeauna pasionată de nutriţie şi am început în Londra nişte cursuri de specializare pe partea de nutriţie la College of Natural Practice Medicine. După un curs făcut acolo, mi-am deschis un blog de sănătate în engleză şi am început să practic şi yoga”.

La Londra a lucrat cu o agenţie care o plasa în diferite magazine care vindeau produse de lux.

„În interiorul meu apăruseră doi oameni: era cea care se ducea la muncă, discuta cu clienţi şi vindea o geantă de 5.000 de lire sterline şi cea care era acasă, care practica yoga şi scria reţete. Atunci am zis OK, trebuie să fac ceva pe partea asta şi am vrut să încep în industria de well-being, dar în Londra pe entry-level, într-o industrie în care nu ai mai activat, salariile sunt foarte mici, undeva la 1.000 de lire, bani care sunt foarte puţini”

În tonul zicalei „viaţa este ceea ce ţi se întâmplă în timp ce tu eşti ocupat să-ţi faci alte planuri”, Veronica a fost invitată în Abu Dhabi să conducă o afacere de tipul well-being a două arăboaice.

Când socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

„La nivelul de 2013-2014 mă gândeam să învăţ cum să-mi deschid un serviciu de catering sănătos. Eram mai mult pe partea de  catering, gătit sănătos. Apoi o prietenă mi-a propus un job în Abu Dhabi şi am zis OK, nu mă mut, dar trimite-mi să văd despre ce este vorba.”

După trei luni şi trei interviuri a ajuns în Abu Dhabi, gata să conducă o afacere de livrări acasă de sucuri presate la rece, dar şi cu un punct fix unde se vindeau produse vegane şi vegetariene sau alte tipuri de diete pe care oamenii le puteau urma.

„Noi ne adresam expatriaţilor pentru că reprezintă 75% din populaţia de acolo. Deschiderea businessului s-a amânat cu 6 luni şi chiar dacă nu voiam să rămân acolo, m-am înscris pentru un viitor yoga teacher training.”

Dorinţa părinţilor de a-şi avea fiica înapoi acasă a determinat-o să-şi aleagă un curs de yoga teacher în ţara în care această practică a luat naştere – India, planul fiind ca mai apoi să se întoarcă în România şi să predea yoga. La recomandarea unei prietene, Veronica a găsit o mănăstre în sudul Indiei şi în trei luni a realizat că poate fi fericită făcând asta pe termen lung.

Când mulţumirea pe plan profesional se întâlneşte cu cea pe plan spiritual.

„Întotdeauna ambiţia a fost să ajung în top. Aşa că, de când eram la Londra, m-am uitat la oameni, de la manageri la CEO, să văd cam cum ar putea arăta viaţa mea. Şi viaţa lor era foarte dezechilibrată: fie aveau 45 de ani şi erau single, fără familie, fie aveau diferite tipuri de adicţii care să îi ajute să echilibreze cu stresul, fie se comportau foarte urât cu oamenii de sub ei şi am hotărât că nu vreau să fiu aşa. În India am văzut nişte oameni care m-au inspirat. Dacă prin această practică, prin a avea acest business pot şi eu în 10-15 ani să fiu oamenii care sunt ei acum, atunci mă simt confortabil să fiu all-in cu chestia asta.”

În Londra, chiar şi oamenii care lucrau în corporaţii, la 5.30 dimineaţa se trezeau, la 6.15 erau la clasa de yoga. Oamenii erau interesaţi nu doar să câştige mult, dar să se simtă bine: să arate bine fizic, să aibă claritate mentală, să aibă energie: „În România m-am lovit de obstacolul înţelegerii practicii de yoga. Nu este orice produs sau serviciu pe care îl vând pe piaţă, la mine este o muncă de informare, calibrare, tatonare constantă.”

Cu toate acestea, în România sunt foarte mulţi oameni care au avut contact cu străinătatea şi în general în resorturi, spa-uri, se practică yoga. Oamenii au început să prindă gustul, mai ales la nivel de fitness.

„Când cineva vine la mine şi spune că vrea să se înscrie la curs, le dau un formular de înscriere. În formularul ăsta îi întreb câteva date despre sănătatea lor, fizică şi mentală, ca să-mi dau seama de ce fel de terapie are nevoie.”

O şedinţă la Nirvana Yoga costă 50 de lei şi un abonament de 8 şedinţe este 350 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO