Romania 5%

Harta financiară şi de capital a României

Harta financiară şi de capital a României

Autor: Ciprian Botea

26.11.2014, 16:13 4845

Companiile şi populaţia au credite de 213 miliarde de lei (circa 48 mld. euro), aproape 40% fiind credite acordate de bănci clienţilor din Bucureşti. Stocul de credite din Capitală şi din judeţul Ilfov ajunge la 82 mld. lei, poziţia a doua fiind ocupată, la mare distanţă, de judeţul Cluj, cu un volum de credite de peste 10 mld. lei.

Niciun alt judeţ nu mai depăşeşte pragul de 10 mld. euro credite contractate de populaţie şi firme, dar volume semnificative comparativ cu media naţională există în Timişoara (9,4 mld. lei), Constanţa (8,4 mld. lei), Iaşi (7,4 mld. lei) şi Braşov (6,9 mld. lei). Media naţională este de circa 5 mld. lei.

La polul opus se află judeţele Giurgiu şi Covasna, cu un volum total al creditelor de circa 900 mil. lei fiecare. Multe judeţe din sudul ţării (precum Teleorman, Călăraşi sau Ialomiţa) au un stoc de credite de circa un miliard de lei.

Creditarea este direct legată de puterea financiară a populaţiei şi companiilor din judeţele respective. De exemplu, depozitele ajung la 98 mld. lei în Bucureşti şi Ilfov, adică 45% din totalul resurselor atrase de bănci de la clientelă. Volumul depozitelor se ridică la 9,8 mld. lei în Cluj, la 8 mld. lei în Constanţa şi la 7,7 mld. lei în Timişoara.

Cel mai mic volum al depozitelor este consemnat în Giurgiu, adică 600 mil. lei. Economii de sub un miliard de lei au atras şi sucursalele băncilor din Mehedinţi şi Covasna. Judeţele cu un volum redus de credite şi depozite au atras şi foarte puţine investiţii străine directe. Cea mai mare parte a capitalului social străin este concentrat tot în Bucureşti (70 mld. lei, adică aproape jumătate din total).

Creditul privat reprezintă numai o treime din Produsul Intern Brut şi a scăzut constant în perioada de criză. Scăderea a fost mai accentuată anul acesta, în condiţiile în care băncile trec printr-un proces de curăţare a portofoliilor de credite neperformante.

Depozitele în schimb au crescut în mod constant în ultimii ani, chiar dacă într-un ritm mai lent în ultima perioadă. Băncile au început să mizeze mai mult pe resursele atrase de la clientelă în condiţiile în care acţionarii din străinătate au început să-şi retragă o parte din liniile de finanţare.

O soluţie de finanţare pentru companii ar fi piaţa de capital, dar acest instrument nu este însă utilizat la capacitate maximă. Capitalizarea tuturor companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de aproximativ 133 miliarde de lei (30 mld. euro), adică o cincime din Produsul Intern Brut. Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice derulate pe bursă este de numai 50 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO