ZF 24

ZF Top 1.000 cele mai mari companii din Ro­mânia. Primele 20 de companii de transport şi logistică au aproape un sfert din businessul unui sector care rulează 75 mld. lei anual. Cumpără online anuarul top 1.000

ZF Top 1.000 cele mai mari companii din Ro­mânia....

Autor: Mădălina Panaete

16.03.2018, 16:00 1807

♦ Cele aproximativ 53.000 de companii care activează în sectorul de logistică şi transport şi-au crescut în perioada 2008-2016 cifra de afaceri cu 51%, până la peste 75 mld. lei  (16,6 mld. euro).

Primele 20 cele mai mari companii active în domeniul trans­por­tului şi depozitării au avut în 2016 o cifră de afaceri cumulată de 14,8 miliarde de lei, în creştere cu 6,8% faţă de anul precedent, arată datele din pri­ma ediţie a anuarului Top 1.000 cele mai mari companii din Ro­mânia, un proiect realizat de ZF şi susţinut de Deloitte.

Astfel, acestea reprezintă aproximativ 20% din businessul total de 75 mld. lei  (16,6 mld. euro) la nivelul întregului sector, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

„Sectorul de transport şi lo­gistică a continuat să crească anul trecut şi noi estimăm că acest ritm se va menţine şi anul acesta. Se vede această dezvoltare a secto­rului şi în flotele companiilor de transport, care au crescut, iar aceste vehicule circulă în comunitatea europeană. Multe dintre ele nu se văd fizic în România, dar sunt ale companiilor înregistrate în România. Cu alte cuvinte, această creştere a consumului de anul trecut s-a văzut în cantităţile de mărfuri transportate şi depozitate de companii“, explică Ion Li­xandru, antreprenor şi vicepre­şedinte al Asociaţiei Române de Logistică ARILOG. Declaraţia managerului vine în contextul în care anul trecut consumul populaţiei s-a majorat cu peste 10%, păstrând trendul crescător din 2016, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Ion Lixandru adaugă faptul că agricultura şi implicit activitatea portuară au crescut, ceea ce s-a văzut şi în piaţa de transport. Însă, companiile de transport şi logistică se confruntă cu lipsa unei infra­structuri dezvoltate, care nu doar îngreunează ajungerea ca­mioa­nelor de la depozite în maga­zine sau fabrici, ci şi reduce compe­titivitatea jucătorilor locali în faţa firmelor din ţări cu reţele de dru­muri sau cale ferată mai dezvoltate.

Cumără online anuarul ZF Top 1.000 companii din România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO