ZF CEO Strategy

CEO Strategy, un proiect Ziarul Financiar şi ING Bank. Răzvan Marinescu, CEO, KLG Europe Logistics: Ultimii ani au fost ca un roller coaster continuu în care au apărut diverse scenarii. Sentimentul acum este că nu mai trăim într-o piaţă în care ne calculăm tarifele plecând de la costuri la care mai adăugăm o marjă

24.04.2024, 00:05 Autor: Mircea Nica

♦ Avem criza de la Marea Roşie care a dat peste cap întregi ecosisteme ♦ În zona de retail, în zona transport rutier ultimii 2 ani a existat un deficit de capacitate, nu se găsea capacitate pentru a putea transporta bunurile, iar acum este extracapacitate, dar nu sunt volume suficiente în zona de transport rutier, spune Răzvan Marinescu în cadrul CEO Strategy.

Ultimii ani pentru piaţa de logis­tică a fost ca un roller coaster conti­nuu în care au apărut diverse scenarii, iar acum sentimentul este că piaţa nu îşi mai calculează tarifele plecând de la costuri la care se mai adăuga o marjă, a spus Răzvan Marinescu, CEO, KLG Europe Logistics, în cadrul emisiunii CEO Strategy, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu ING Bank.

„A fost o perioadă provocatoare. În ultimii ani, începând din pande­mie, e un fel de roller coaster conti­nuu. Avem criza din Marea Roşie, care a dat peste cap întregi ecosis­te­me. În zona de retail, în zona de trans­port rutier, în ultimii doi ani a fost un deficit de capacitate, nu se găsea ca­pa­citate pentru a putea transporta bu­nurile, iar acum este extracapaci­ta­te, dar nu sunt volume suficiente în zona de transport rutier. Sentimentul din piaţă este că nu mai trăim într-o piaţă în care ne calculăm tarifele plecând de la costuri, adăugând o marjă“, a explicat Răzvan Marinescu.

El a explicat în continuare că acum trebuie să se alinieze cu piaţă, iar aceasta stabileşte ratele, dar în pre­zent rămâne în continuare o pre­siune constantă pe zona de creştere a costului indirect.

„Tarifele sunt în scădere în piaţă, deci există opresiune suplimentară, iar în zona de warehousing observăm o tendinţă de scădere a stocurilor, pen­tru că lumea numai stochează, mai imobilizează cash în stocuri şi atunci, în general, este o cerere mai mică în piaţă. Cu toate acestea e o pe­rioadă provocatoare, însă în orice pe­ri­oadă provocatoare există oportu­ni­tăţi. Focusul nostru este să identifi­căm în continuare acele oportunităţi şi să devenim mai buni, să fim aproa­pe de clienţii noştri. Avem o retenţie foarte bună pe zonă de clienţi. Cău­tăm soluţii suplimentare de optimiza­re pe care să le oferim“, a mai spus CEO-ul KLG Europe Logistics.

În ceea ce priveşte anul 2024, Răzvan Marinescu vede cu optimism perioada următoare, mai ales datorită unui început de an bun, dar în acelaşi timp sunt anumite îngrijorări privind această perioadă electorală.

„Mă uit cu optimism anul acesta. Am început anul mai bine ca anul trecut prin prisma rezultatelor. Cu toate că simţim eforturi mai mari pentru a obţine aceste rezultate. În acelaşi timp, ne uităm cu îngrijorare anul viitor unde decontul de anul acesta, perioada electorală, probabil se va resimţi anul viitor şi încercăm din timp să ne facem planuri pentru ce înseamnă o performanţă bună în 2025“, spune Răzvan Marinescu.

El a mai explicat că cifra de afaceri a companiei în 2023 a fost de circa 250 mil. lei şi există un plan de investiţii orientat în general în trei direcţii, digitalizare, dezvoltarea competenţelor oamenilor şi zona de automatizare industrială.

„Anual avem o medie între 1,5 mil. de euro planificaţi pentru investiţii în cele trei în cele trei zone. Anul trecut ne-am îndeplinit planul de investiţii. Anul acesta avem deja identificate soluţiile şi suntem în faza de contractare pentru jumătate din planul de investiţii. Încă ne uităm la oportunităţi pentru partea cealaltă, pentru cealaltă jumătate“, susţine Răzvan Marinescu.

 

 

Învățam împreună din experiențele și poveștile oamenilor de afaceri care conduc companii de succes.
ING este alături de ei, de antreprenori și companii din mediul de afaceri românesc cu soluții de banking și mai și.
Mai exact, pe lângă produse și servicii bancare, oferim consultanță personalizată, expertiză sectorială și sprijin pentru dezvoltarea practicilor sustenabile.