Burse - Fonduri mutuale

Bursă. TeraPlast a finalizat achiziţia Grupului Wolfgang Freiler pentru 16,5 mil. euro. Consolidarea în rezultatele grupului TeraPlast se va face începând cu T2/2024

Foto:  Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast.

Foto: Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast.

Autor: Tibi Oprea

28.03.2024, 18:41 342

Grupul TeraPlast (simbol bursier TRP) a încheiat achiziţia Grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler GmbH & Co KG, Itraco GmbH, Polytech Industrie Kft, Sorgyari Ipari Park Kft şi Pro-Moulding Kft, potrivit unui raport publicat de producătorul de materiale de construcţii la Bursa de Valori Bucureşti.

„TeraPlast preia cele două unităţi de producţie de ţevi şi piese injectate din polietilenă aflate pe teritoriul Ungariei, gestionate de către companiile Polytech Industrie Kft., respectiv Pro-Moulding Kft., activitatea de distribuţie gestionată de compania austriacă Wolfgang Freiler GmbH & Co KG şi companii care gestionează un parc industrial maghiar şi activităţi administrative conexe, respectiv Sörgyári Ipari Park Kft., Itraco GmbH şi WF Kunststoff Handels GmbH”, se arată într-un raport publicat la BVB.

Pentru aceste acţiuni, Grupul TeraPlast a plătit suma de 16,53 milioane de euro către familia Uhl. Pentru finanţarea tranzacţiei, Grupul TeraPlast a contractat un credit de investiţii de la Banca Transilvania, în valoare de 13 milioane de euro.

„Deşi conform contractului semnat la începutul lunii februarie aveam termen până la finalul lunii aprilie pentru a realiza finalizarea tranzacţiei, am preferat să o implementăm mai repede pentru a putea consolida rezultatele Grupului Freiler pentru întregul trimestru al doilea al acestui an”, spune Alexandru Stânean, directorul general al Grupului TeraPlast.

Acţionarii TeraPlast au aprobat achiziţia Grupului austriac Wolfgang Freiler, în cadrul Adunării Generale Extraordinare din data de 11 martie 2024, marcând o etapă esenţială în integrarea şi consolidarea afacerilor la nivel de Grup. Transferul de proprietate a avut loc în 28 martie 2024.

Tranzacţia include şi un mecanism de „earn-out” în funcţie de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024. Eventualele plăţi pentru earn-out-ul agreat se vor efecutua în 2025, după încheierea situaţiilor financiare ale anului 2024 pentru companiile din Grupul Freiler.

Grupul Freiler va fi consolidat în cadrul Grupului TeraPlast, iar efectele se vor vedea din trimestrul II în rezultatele financiare consolidate la nivel de Grup.

Grupul Wolfgang Freiler aduce în cadrul TeraPlast active de valoare, cu un potenţial valoros de dezvoltare, reprezentând, totodată, oportunităţi atractive de extindere a amprentei geografice în centrul şi vestul Europei din perspectiva mixului din portofoliul de produse şi a schimbului de expertiză. În 2022 Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro şi o EBITDA de aproape 4 milioane de euro.

Operaţiunile M&A sunt parte integrată a strategiei TeraPlast de a livra investitorilor perspective de creştere pe termen lung şi de a oferi acţionarilor valoare adăugată prin extinderea către noi pieţe valoroase, care să crească rezilienţa Grupului şi capacitatea de a fructifica noi oportunităţi. Integrarea Grupului Freiler oferă o serie extinsă de sinergii, printre care se evidenţiază optimizarea costurilor şi îmbunătăţirea lanţurilor logistice, care se vor reflecta ulterior inclusiv în rezultatele financiare.

„Dincolo de business-ul central care a fost, evident, criteriul principal de selecţie, am descoperit că ceea ce ne uneşte sunt valorile comune, o cultură organizaţională similară, integritatea, grija faţă de comunitate şi o viziune orientată spre dezvoltare. A fost o tranzacţie muncită, care s-a întins pe un interval de peste doi ani, dar care la final ne aduce exact ceea ce ne doream: acele ingrediente necesare pentru a aduce plus valoare acţionarilor noştri”, adaugă Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

Activele preluate sunt cuprinse în cadrul a şase entităţi economice, dar ele sunt structurate în trei segmente esenţiale: o companie de trading, localizată în Austria, şi două unităţi de producţie aflate în vestul Ungariei. Fabricile din Ungaria, Pro-Moulding şi Polytech au o producţie cumulată de peste 18.800 de tone/an, iar structura portofoliului oferă posibilitatea multor sinergii cu facilităţile din cadrul Teraplast.

Polytech utilizează în procesul de producţie peste 80% material reciclat în fabricarea ţevilor, o structură şi un model care se înscriu perfect în viziunea privind dezvoltarea durabilă a Grupului TeraPlast, fiind parte integrantă din efortul major de a contribui la tranziţia către o economie circulară.

Grupul Freiler are 144 de angajaţi care se vor alătura echipei TeraPlast, astfel că în total echipa Grupului TeraPlast va fi de peste 1.100 de angajaţi. Laszlo Vajda, Directorul de Dezvoltare al Grupului TeraPlast este cel care preia funcţia de supervizare şi dezvoltare a Grupului Wolfgang Freiler.

TeraPlast are 1,2 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 46,83% de Dorel Goia, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN deţine 12% din capitalul social. Acţiunile TRP înregistrează o creştere de 5,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 40,5 mil. lei, arată datele BVB.

TeraPlast a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 672 milioane lei, în scădere cu 5,5% faţă de anul precedent, iar profitul net a coborât la 1,1 mil. lei, de la 15 mil. lei în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO