ZF 24

Fortim: Companiile au închiriat în 2023 mai putine spatii de birouri în afara Bucureştiului, centrele regionale generând doar 18% din volumul raportat în Capitală. Cel mai mic grad de neocupare este la Iaşi (7%) şi cel mai mare la Bucureşti (15%)

Autor: Roxana Rosu

28.03.2024, 11:27 132

Companiile au închiriat anul trecut mai putine spatii de birouri în afara Bucureştiului, centrele regionale generând doar 18% din volumul raportat în Capitală, în conditiile în care o parte din marile tranzacţii aflate în curs de negociere au fost amânate pentru 2024, potrivit unui studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cel mai mare volum de spaţii noi de birouri s-au tranzacţionat în Cluj-Napoca, 33% din totalul închirierilor noi la nivelul tuturor centrelor regionale. Pe locurile următoare se află oraşele Timişoara şi Iaşi.

În total, firmele au închiriat anul trecut spaţii noi moderne, la nivel regional, cu o suprafaţă totală de 37.441 mp.

“În primul trimestru al anului 2024, mai multe tranzacţii de închiriere pentru spaţii de birouri în Cluj-Napoca sunt în faza finală de negociere. Recent, s-a observat o cerere crescută pentru spaţii cu un nivel avansat de amenajare, capabile să asigure o mutare rapidă. Oferta rămâne limitată, în ciuda unui număr substanţial de proiecte aflate în curs de dezvoltare. Oportunitatea de a accelera finalizarea acestor proiecte ar putea fi generată de interesul unei companii ancoră de a pre-închiria o suprafaţă semnificativă într-o clădire de birouri programată pentru finalizare între 2025 şi 2026", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors.

Centrul regional Cluj-Napoca a reuşit să atragă cei mai mulţi chiriaşi noi, cu suprafaţa cea mai mare, de 12.202 mp, de spaţii închiriate de companii care îşi căutau birouri noi. Printre chiriaşii noi se numără Sensience, Principal33, Viking Romania, Datanet Systems.

Timişoara se află pe locul doi la închirieri de spaţii noi, printre companiile care au semnat contracte în 2023  numărându-se Acces Group Ericsson, SomProduct, HUF.

În acelaşi timp, în Timişoara s-a înregistrat cel mai mare volum de închirieri, cu tot cu renegocieri, la nivel regional, de spaţii în care au rămas actuali chiriaşi: peste 15.000 mp. Printre aceştia se numără Continental şi Deutsche Telekom, companii care şi-u reînnoit contractele de închiriere pentru spaţiile de birouri actuale, din clădirile Electrotimiş Business Park şi AFI Park Timişoara.

În 2024, în Timişoara se va livra o clădire nouă de birouri, Paltim Office, cu o suprafaţă de 16.000 mp.

Pe locul trei în topul regional s-a situat oraşul Iaşi, cu un total de 9.043 mp. Printre companiile care s-au mutat în spaţii noi în acest oraş se numără IBM, Cognizant, BRD, Infineon şi RINF.

Braşovul, cu toate că în 2023 a strâns o suprafaţă totală de doar 5% din total, are premize de a-şi lua revanşa în 2024-2025, datorită faptului că aici se vor da în folosinţă mai multe clădiri noi de birouri, în proiectul Coresi Campus, Phase 4 - U1, cu un total de 9.350 mp.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate ale noilor chiriaşi de birouri din centrele regionale, cei mai mulţi sunt din sectorul IT&C (61%), pe locul doi, la foarte mare distanţă ca pondere, aflându-se domeniul Professional Services (9,7%) şi pe locul trei Manufacturing & Industries ( 8,2%).

În timp ce volumul este mult sub Capitală, rata de neocupare a spaţiilor de birouri este mai mică în centrele regionale decât în Bucureşti.

Cel mai mic nivel este la Iaşi (7%), unde în 2023 s-a dat în folosinţă cel mai mare proiect de birouri livrat la nivel regional, Palas Campus, cu o suprafaţă de 60.000 mp, care a avut însă multe contracte de pre-închiriere semnate înainte cu un an-doi, din 2021-2022.

Palas Campus este o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România - Palas Iaşi-, din imediata vecinătate. În total, Palas Iaşi înseamnă o investiţie de peste 320 milioane de euro, cu şapte clădiri de birouri, având totodată o componentă de shopping şi o grădină urbană de cinci hectare.

În 2024 nu este anuntată nicio livrare de asemenea calibru într-un hub regional.

“În oraşele regionale, rata de neocupare a spaţiilor de birouri este scăzută, datorită unei abordări de dezvoltare progresivă. Parcurile de birouri se extind în mod strategic, adăugând una sau două clădiri anual sau la intervale de doi ani, în funcţie de cererea pieţei. În Cluj-Napoca, mai multe proiecte au fost amânate. Trei clădiri dintr-un proiect major şi două din altul, cu o suprafaţă totală de 43.664 mp, sunt planificate pentru finalizare între 2025 şi 2026, condiţionată de nivelul cererii existente”.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital market, research, dar şi servicii de Property Management şi Project Management

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO