Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Încântaţi de gama de maşini accesibile promisă de Elon Musk, acţionarii Tesla cresc cotaţia companiei cu peste 10%

Business internaţional. Încântaţi de gama de maşini...

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2024, 00:04 140

Cu aproximativ 12% se apreciau acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla (simbol bursier TSLA)  la startul şedinţei de tranzacţionare de pe Wall Street de miercuri 24 aprilie, adică prima sesiune după publicarea raportului aferent primelor trei luni din an, conform MarketWatch. 

Capitalizarea urca astfel de la 453 de miliarde la 510 miliarde de dolari. Deşi gigantul american a înregistrat cel mai însemnat declin al veniturilor din ultimii 12 ani în T1, investitorii au reacţionat pozitiv la declaraţiile CEO-ului Elon Musk potrivit cărora producţia în masă a unor vehicule electrice mai accesibile ar putea începe mai devreme decât se aştepta iniţial piaţa, mai exact în S1/2025 şi nu în S2/2025. Totodată, şeful Tesla s-a arătat optimist cu privire la extinderea capacităţilor energetice ale maşinilor şi dezvoltarea de tehnologii AI (inteligenţă artificială) pentru vehicule autonome. „În general, pe graficul săptămânal, acţiunea Tesla are un trend descendent. Investitorii ar putea privi orice raliu al preţurilor acţiunii ca pe o oportunitate de a intra din nou la vânzare”, scriu analiştii casei locale de brokeraj Goldring într-o analiză publicată înainte de raportarea rezultatelor din T1. 

Analiştii au o poziţie „short” (vânzare în lipsă) pe acţiunile TSLA şi un preţ-ţintă de circa 115 dolari pe unitate, deci cu 21% sub preţul de tranzacţionare din 23 aprilie, respectiv 144,7 dolari. în cazul unui trend ascendent, Goldring recomandă ca pierderile să înceteze la atingerea pragului de 175 de dolari pe acţiune, ceea ce implică o creştere de 21% faţă de preţul de la Bursă menţionat mai sus. Pentru T1/2024,  Tesla a anunţat că veniturile au scăzut la 21,3 miliarde de dolari, de la 23,3 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, ratând aşteptările analiştilor de 22,3 miliarde de dolari. Raportul a reflectat  o erodare continuă a marjelor sale de profit, pe fondul unei scăderi puternice a vânzărilor de vehicule.

Compania a câştigat 1,13 miliarde de dolari, sau 34 de cenţi pe acţiune, în primul trimestru din 2024, comparativ cu 2,2 miliarde de dolari, sau 73 de cenţi pe acţiune, în aceeaşi perioadă de anul trecut. Aceasta marchează prima scădere trimestrială de la începutul anului 2020.  Fără dinamica de miercuri, acţiunile TSLA afişează un declin de peste 40% în 2024, în vreme ce compania a avertizat asupra încetinirii livrărilor de vehicule şi a dezvăluit planuri de reducere a peste 10% din forţa sa de muncă - cel puţin 14.000 de joburi la nivel global.

La începutul acestei luni, Tesla a anunţat că a livrat 386.810 maşini electrice între ianuarie şi martie, cu o cincime mai puţin decât în trimestrul precedent şi cu 8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2023.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO