ZF 24

Kearney: Băncile româneşti au avut în 2023 o creştere a veniturilor peste medie faţă de băncile europene, dar trebuie să recupereze decalajul la productivitate: profitul pe client este de 72 euro fată de 337 euro media europeană

Kearney: Băncile româneşti au avut în 2023 o...

Autor: Roxana Rosu

24.04.2024, 13:37 174

Băncile româneşti au înregistrat în 2023 o creştere a veniturilor peste medie faţă de băncile europene, dar trebuie să recupereze decalajul, chiar şi faţă de unele bănci din Europa Centrală şi de Est, la indicatori de productivitate, precum profitul pe client sau venitul pe angajat, a declarat Florian Teleaba, Principal şi office head Kearney Bucureşti, comentând un  studiu realizat de compania globală de consultanţă la nivel european.

Potrivit European Retail Banking Radar, venitul pe angajat în ţările nordice a fost de 821.000 de euro, în timp ce în România a fost în medie de 88.000 de euro. Profitul pe client a fost cel mai mare în Elveţia, de 967 de euro, faţă de 72 de euro în România.

La nivel european, profitul pe client a crescut în medie cu 45%, la 337 de euro. Anumite ţări, precum Italia, Slovenia şi Polonia şi-au dublat profitabilitatea per client în decurs de un singur an.

În opinia lui Florian Teleaba, pentru a se pregăti pentru următorul ciclu economic, băncile de pe piata locală au două opţiuni principale: diversificarea surselor de venit în alte domenii decât creditarea, taxe şi comisioane nete, monetizând mai mult pentru servicii şi furnizând mai multă valoare clienţilor sau optimizarea puternică a bazei de costuri, iar prin puternică înţelegem o îmbunătăţire cu 2 cifre a ratei cost-venit (CIR).

Cu toate acestea, unele bănci trebuie să lucreze pe ambele fronturi, iar acest lucru nu este uşor: să crească în timp ce reduc costurile.

În ultimul an, ratele ridicate ale dobânzilor au continuat să susţină un context favorabil pentru băncile locale, dar, situaţia e posibil să se schimbe, odată ce veniturile nete din dobânzi vor scădea mult mai rapid decât pot fi optimizate costurile.

La nivel european, 2023 a fost un an excepţional pentru veniturile, eficienţa şi profitabilitatea sectorului bancar, veniturile băncilor acoperite de studiul European Retail Banking Radar ajungând la 365 de miliarde de euro, o creştere cu 18% faţă de 2022.  Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 23,5%, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut doar cu 1,5%.

De asemenea, venitul pe client şi venitul pe angajat au crescut la 830 euro (2022: 686 euro), respectiv 356.000 euro (2022: 301.000 euro). Creşterea veniturilor a determinat îmbunătăţirea semnificativă a raportului cost-venit pentru majoritatea băncilor, la o medie de 53%, scăzând de la 60% în 2022.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO