Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti, plus 18% în nouă luni din 2018 cu tot cu dividende. Indicele SIF-urilor, „oaia neagră“

Finanţe personale

 Bursa de la Bucureşti, plus 18% în nouă luni din 2018...

Autor: Liviu Popescu

03.10.2018, 00:07 1006

Bursa de la Bucureşti a livrat în primele nouă luni din 2018 un randament de 18% prin prisma evoluţiei indicelui BET-TR, care urmăreşte şi dividendele plătite de prima ligă bursieră, în timp ce investiţiile în SIF-uri au adus pierderi de 7,4%, ca urmare a declinului indicelui BET-FI, potrivit datelor BVB. Indicele principal BET a urcat în primele trei trimestre cu 9%.

Spre comparaţie, în perioada ianuarie-septembrie din anul 2017, indicele BET-TR afişa un plus de 19%, în timp ce BET-FI avea plus 26%, fiind indicele bursier cu cel mai ridicat randament în acea perioadă. Cum a ajuns BET-FI de la cel mai performant indice bursier în primele trei trimestre din 2017 la „oaia neagră“ a bursei în ianuarie-septembrie 2018?

„Lichiditatea scăzută în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate pe SIF-uri a influenţat în mod negativ cotaţia acestora în această perioadă. Pe de altă parte, atenţia investitorilor a fost orientată în acest interval de timp ceva mai mult către societăţile din domeniul energetic, pe care şi în acest an le-au considerat mai atractive din perspectiva dividendelor acordate“, spune Maria Vlad, analist financiar la BRK Financial Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO