Companii

Cine ne face analizele? Analizele pacienţilor trec prin mâinile a 2.000 de specialişti, „vânaţi“ de toate companiile din sănătate

Din totalul de aproape 54.000 de medici, cei de laborator acoperă circa 4%, din calculul ZF făcut pe baza datelor de la Colegiul Medicilor. Medicul de laborator efectuează, validează şi verifică testele de laborator.

Autor: Georgiana Mihalache

27.04.2024, 09:25 3038

Judeţele mari, cu centre universitare, trec de 100 de medici de laborator, în timp ce în alte zone sunt doar câteva zeci de medici în laboratoare Bucureştiul are peste 400 de astfel de medici.

Analizele de laborator au devenit din ce în ce mai importante în ultimii ani în rândul marilor operatori privaţi de sănătate, care au mizat pe deschiderea laboratoarelor şi a centrelor de recoltare.

Resursa umană a devenit astfel insuficientă în faţa dezvoltării accelerate a pieţei medicale, iar jucătorii privaţi împart cu statul un număr limitat de doar 2.000 de medici specializaţi în medicina de laborator, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România. Cei mai mulţi medici de laborator sunt în Bucu­reşti, unu din cinci specialişti alegând să lucreze în Capitală. Din urmă, dar la o diferenţă semnificativă, vin judeţele mari care au şi universităţi puternice de medicină - Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, cu circa 100-150 de medici fiecare. Această polarizare a doctorilor în marile centre universitare este una dintre problemele sistemului medical din România, în contextul în care zone întregi rămân neacoperite de asistenţă medicală, de la cea de bază, medicină de familie, până la restul specializărilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO